e-bogskrigen på iPad skærpes: Apple tvinger in-app-purchase igennem

Sony Reader-app er blevet afvist i App Store
I går kunne man læse nyheden om, at Sony har fået afvist deres Reader-app af Apple. Begrundelsen skulle have været, at app’ens køb af e-bøger ikke benyttede sig af Apples in-app-purchase, altså at man tilkøber ting gennem Apples app-salgssystem hvorigennem Apple scorer 30%. Sonys Reader-app var lavet, så man blev ledt hen til et website hvor man så kunne købe e-bøger som man derefter kunne flytte over i appen.

Danske riidr har fået besked om at ændre deres app
Samtidig kunne man læse denne nyhed, om at den danske virksomhed riidr har fået besked om at ændre deres app, så den også fremover skal sælge sine danske e-bøger gennem appen. Det er riidr selvfølgelig ikke glad for, da det betyder en omostningsforøgelse af deres e-bøger på de 30%, som der derigennem skal afleveres til Apple. Det kan så enten gøre ved at forhøje bogprisen eller skære i avancen.

Kan få stor betydning for Apples konkurrent Amazons Kindle
Disse nyheder kan få meget store betydninger for den største konkurrent til Apples egen ibook, nemlig Kindle til iPad fra Amazon. Med Kindle fungerer det også på den måde, at man bliver linket hen til Amazons website, hvor man så foretager købet, hvorefter den købte e-bog bliver downloadet til iPad. Hvis Apple tvinger Kindle til at betale 30% af alle e-bogssalg, så vil det få stor betydning for hvor konkurrencedygtige priserne på Kindles e-bøger kan være overfor iBooks. Det er en stor sjat penge at måtte betale til konkurrenten for hvert bogsalg.

Apple trækker lidt i land
Efter ovenstående nyhed med Sony Reader har Apple så sagt, at de kræver in-app-purchase, men at der godt også må sælges udenfor app’en. det betyder f.eks. at du godt kan læse din Kindle-bog som er købt til en Kindl-læser eller på nettet. Det åbne spørgsmål er så, hvordan Apple og Amazon skal blive enige om hvordan køb af bøger skal markedsføres i appen. Denne navigation afgør hvem der får 30% af bogens værdi.

Konsekvenserne af Apples kommende politik
Der er to forskellige mulige scenarier for, hvad der kan ske, efter at Apple har strammet op i deres politik:

1.

  • Den succesfulde Kindle til iPad og iPhone (som sælger langt flere bøger end Apples iBooks) trækkes tilbage.
  • riidr skipper også deres iOS-app.
  • Apples iBooks får nemmere ved at slå igennem uden konkurrence.
  • Ipad mister sin attraktivitet som e-bogslæser ved at konkurrencen mindskes, og konkurrenterne gør Android-tablets mere attraktive.
  • Apple holder fast i sine 30%andel af en gennemtrvunget 30% andel af in-app-purchase, og ændrer sig til i højere grad at leve at at sælge indhold i stedet for kun hardware.

2.

  • Apple frygter at iPad mister status som universel e-bogslæser.
  • Apple laver individuelle dials med forskellige app-producenter hvor bl.a. de 30% forhandles.
  • Apple  slækker på kravet om in-app-purchase, som vi måske allerede har set starten på.

Det bliver spændende at se hvad der sker indenfor e-bogsområdet på iPad. Der er både en krig på styresystemer (iOS, Android, Kindle) involveret, bogformater (iBook, Kindle) og økonomisk fortjeneste voksende e-bogsmarked involveret.


Comments are closed.