Billedbehandling og fotos på iPad – hvordan importerer dem?

Fotos på iPad er en rigtig fed ting
Nu har jeg snart haft min iPad i halvanden måned, og en af de ting jeg har brugt den rigtig meget til er fotobehandling af forskellig art.

Nem måde at vise billeder på
Da jeg købte min iPad i New York, købte jeg samtidigt et Camera Connection Kit, som består af to adaptere som kan henholdsvis indlæse SD-kort og omdanne iPads stik til et USB-stik.

Allerede samme dag i J.F.K-lufthavnen på vej hjem satte jeg mit næsten fyldte 8 GB SD-kort fra mit spejlreflekskamera ind i adapteren. Helt automatisk spurgte iPad’en om den skulle indlæse de fotos som var på kortet. Det nok en 10-15 minutter, så var alle billeder læst ind i min iPad. Og det var godt nok en fornøjelse at bladre i sine fotos på den, siddende i afgangshallen på en lufthavn.

Siden har iPad tjent som billedfremviser ved mange lejligheder. Den er handy at have med, og det er nemt at bladre rundt og zoome ind på billeder.

Det er også meget nemt at lade andre fremvise deres billeder ved lige at indlæse deres SD-kort. Det kan dog være tidskrævende at slette andre folks billeder fra iPad igen.

Sortering af billeder
Alt med billeder på iPad sker automatisk, så man har ikke så meget kontrol over sorteringen af billederne.

“Photos” viser alle billeder sorteret på en måde som jeg ikke kan gennemskue. I “Albums” er der en folder som er god at kende, nemlig “Saved Photos”. Her gemmes alle fotos som kommer fra screenshots (hold “Home-knappen” og Tænd/Sluk-knappen inde samtidig) eller som gemmes fra en app. De andre Albums, nemlig “Last Import” og “All Imported” er ikke så brugbare. Endelig er der “Events”, som jeg oftest bruger. Her er alle fotos på iPad sorteret efter den dato som de er taget med.

Vil man flytte et foto fra en mappe til en anden, så er det ikke muligt. Det er heller ikke muligt at sortere i rækkfølgen fotos bliver vist på. Vil man sortere manuelt, så bliver man nød til at hente en app til det. Jeg har hentet app’en Sort Shots til dette, men endnu ikke kastet mig ud i det.

Ipad kan godt finde ud af, ikke at indlæse duplikater.

Maile fotos
Mailer man fotos med Gmail, så komprimerer iPad automatisk billedet. Man kan højst maile 5 billeder af gangen. Vil man maile et foto i original størrelse, så skal man kopiere billedet ind i hukommelsen, og så bagefter amnuelt sætte det ind i mailen.

Foto og billed-apps til iPad

Photogene: Den bedste app til billedbehandling på iPad. Man kan beskære, rette op, benytte en masse filtre, gøre skarpere, justere de gængse faktorer i fotobehandling, bruge levels og kurver, indsætte effekter som talebobler og rammer og gemme i forskellige opløsninger. Koster 24 kr.

ColorSplash: Laver billeder om til sort-hvide fotos hvor du selv kan farvelægge enkelte elementer. Meget intuitiv og lækker app. Det er virkelig sjovt at lege med billederne. Koster 12 kr.

PhotoPad: Gratis ok billedbehandlingsapp som kan lidt de andre ikke kan. Er egentlig til for at man kan bestille skinns ud fra sine egne billeder.

Retouch: Med denne app kan du bortretouchere ting på dine fotos. Virker dog ikke ubegrænset, da den cloner omgivelserne. Koster 6 kr.

Strip Designer: Lav dine egne tegneserier af dine fotos. Koster 18 kr.

TilsShiftGen: Her kan du få motivet på dine fotos til at ligne modellandskaber. Se blogposten om, hvordan du laver modellandskaber af fotos med TiltShiftGen på iPad. Koster 18 kr.

Adobe Ideas: App hvor du kan tegne på dine fotos, samt bruge farvesammensætninger der er lavet på grundlag af dine fotos. Koster o kr.

Afsluttende bemærkninger om Fotos på iPad:
Jeg er ikke så glad for iPad’ens evner til at skrive blogindlæg. Hvis man bruger WordPress-appen, så har man ikke særlig meget kontrol over billederne, da man ikke på traditionel vis kan uploade billeder til webben fra iPad’en.

Fordi jeg bruger min iPad så meget til at fremvise fotos, tror jeg, at jeg på længere sigt vil være glad for, at jeg valgte 64 GB-modellen.


18 thoughts on “Billedbehandling og fotos på iPad – hvordan importerer dem?

 1. Kan du sætte en kortlæser i usbstikket?
  Importerer den billederne i fuld størelse?
  Kan den importere raw filer eller er det kun jpg filer.

 2. Super god artikel.
  Et par spørgsmål: virker USB-dimsen, således at man kan sætte et memorystick til den og derved udvide hukommelsen/lagerkapiceten? Og såfremt ja, kan man flytte filer til og fra USB-nøglen ?

 3. Jeg har ikke prøvet så meget forskelligt, men har læst mig til, at USB-stikket i den ene adapter ikke kan bruges til særlig meget. Dog skulle man kunne sætte et tastatur og lignende småting til.

  Billederne er vist i fulds størrelse. Tvivler på, at raw kan importeres.

  Jeg synes at have læst, at man ikke kan tilslutte meorystick eller eksterne harddiske. iPad har ikke nogen traditionel filbehandlingsfunktion. Camera connection kit er stort set lavet til at importere fotos.

 4. TAK!!!
  Dét er lige denne blog, jeg har brug for, og lige disse foto-tips og tricks jeg har ledt efter…. tralalalaaaa. Nu kan jeg komme endnu længere med min iPad, for dén er jeg bare så glad glad glad for!

 5. Hej Peter

  Mit camera kit virker udmærket med den seneste iOS, nemlig 4.2.1.

 6. Hej.
  Hvordan gør man når jeg har tol mapper fra min pc jeg overfører til iPad, hvergang jeg overfører nr to sletter den de første billeder

 7. Hvordan sætter jeg et billede taget med iPad kamera ind på en “en blå avis” annonce.

 8. Pia: Det kan du desværre ikke. Heller ikke på DBA’s egen app kan du oprette, dvs. også overføre billeder (endnu). Ipaden giver ikke Safari adgang til dine filer/billeder. Absolut en stor fejl på iPaden

 9. Hej Morten Har du nogensinde fået svar på dette. Jeg har samme problem.
  Lars

  Hvordan gør man når jeg har til mapper fra min pc jeg overfører til iPad, hvergang jeg overfører nr to sletter den de første billeder

 10. Hvordan sletter jeg fotos fra min Ipad. Den røde slettefunktion synes ikke at have den rette virkning ?

 11. Du kan ikke slette fotos på din iPad, som er overført fra din pc, men du kan slette fotos, som du har optaget med enheden samt fotos overført fra fotokit