15 iPad-tips du helst ikke vil undvære

iPad er egentlig ret nem og intuitiv at finde ud af. Men der er tips og tricks som man kun finder ud af, ved at man får dem fortalt. Fordi der med den officielle lancering af iPad kommer en del nye brugere til, har jeg lavet en liste med 15 nyttige tips til din iPad.

1. Brug orienteringslåsen på iPad
Før den sidste softwareopdatering var den lille skydeknap i siden til at låse læsningen på iPad fast i liggende eller opretstående skærm. Den nyttige funktion er forsvundet fra den knap (der nu gør iPad lydløs) og blevet gemt grundigt af vejen. Åben multitaskingbjælken ved at dobbeltklikke på “hjem-knappen”. Bevæg indholdet i bjælken helt til højre, og helt til venstre vil du finde en cirkelformet pil. Tryk på den for at få en hængelås frem. Skærmorienteringen er nu låst. Samme fremgangsmåde hvis du vil åbne den og bruge en anden skærmorientering.

2. 6 apps i “dock” i bunden
I udgangspunktet er der 4 apps der fast er til stede i “docken” ligegylding hvilken side du kigger på. Men du kan fasktisk have 6 dernede. Få apps til at vibrere ved at holde på en af dem, og træk to ekstra ned i “docken”.

3. Tag et screenshot af hele iPads skærm
På samme måde som på en computer kan man på en iPad lave en “Print Screen”. Tryk på tænd/sluk-knappen og hjem-knappen samtidig, og det vil lyde som om der tages et billede. Billedet vil være gemt i foto-app’en under album og arkiverede fotos.

4. Spær for køb i apps
I nogle apps kan man købe ekstra ting når først app’en er downloadet. F.eks. tidskrifter, aviser eller ting i spil. Netop sådanne spil har givet forældre ubehagelige overraskelser når deres poder har købt virtuelle ting til rigtige penge. Gå ind i app’en Indstillinger og vælge Generelt – Begrænsninger. Her kan du slå Køb fra programmer fra.

5. Lukke apps der multitasker ned for at spare strøm og RAM
Med iOS 4.2.1 blev det muligt at multitaske, altså køre flere apps på samme tid. Læs om multitasking på iPad her. At der kører en masse apps ved siden af hinanden i baggrunden kan øge strøm- og RAM-forbruget. Derfor kan det nogen gange være en fordel at lukke dem alle sammen ned. Åbn multitaskingbjælken, hold en app nede for at få dem til at ryste og tryk så på det røde minus i apps i multitaskingbjælken for at lukke dem helt ned. Selv en genstart lukker faktisk ikke multitaskende apps ned.

6. Lav foldere eller mapper til dine apps
Prøv at oprettet mapper for at sortere og organisere dine apps. Dette er også en ny funktion i iOS 4.2. Få apps til at ryste ved at holde på en vilkårlig, træk så en app over på en anden, og vups, så er der oprettet en mappe. Navngiv den som du ønsker. Og slet ved at tømme mappen igen.

7. Forveksl ikke iPads lader med iPhones lader
Hvis man også har en ældre iPhone, så har man måske lagt mærke til, at den lader til forveksling ligner iPads lader. Vær opmærksom på, at de to ladere er ret forskellige inden i, selv om de ligner hinanden. Så brug den rigtige lader hvis alt skal virke som det skal.

8. Tvungen genstart når iPad fryser
Skulle det ske, at din ipad “fryser”, altså går helt i stå, så kan du ikke bare slukke for strømmen eller tage batteriet ud. Til gengæld kan du tvinge en genstart af din iPad, ved at holde hjem-knappen og tænd/sluk-knappen nede samtidig i lang tid (omkring 10 sekunder). iPad genstarter nu, og forhåbentlig er dit problem løst.

9. Læs pdf-filer med iBooks
En ting som iPad er god til er, at læse lange tekster. Hvis du har en pdf-fil, så kan du læse den med den gratis bog-app iBooks. Du kan putte pdf-filer over gennem itunes på din computer eller bruge Dropbox, og fra deres app åbne pdf-filer i iBooks.

10. Importer fotos direkte fra kamera eller SD-kort
Det er lækkert at se fotos på sin iPad, men bøvlet at lægge dem på via iTunes. Hvis man køber Camera Connection Kit, så kan man direkte indlæse fotos på sin iPad enten via USB eller via SD kortlæseren. En rigtig dejlig mulighed når man er ude at rejse, og vil se billeder uden sin computer.

11. Scroll hurtigt tilbage i Safari
Hvis du er kommet langt ned på en lang side i Safari, så kan du hurtigt scrolle op til toppen af siden, ved at trykke på Safaris øvre ramme.

12. Brug iPad som fotoramme
Når du står ved startskærmen for iPad uden at have låst den op, så kan man se en blomst i højre side. Trykker man på denne vil der starte en fotoramme-funktion. Du indstiller hvordan den skifter billede og hvilke billeder som skal vises ved at gå til Indstillinger og der vælge Billedramme.

13. Hurtig indstilling af tekststørrelse
Når du læser tekster i f.eks. browseren Satari eller i en mail, så kan du selvfølgelig gøre den større ved at trække to fingre fra hinanden. En alternativ måde er imidlertid, at “dobbelt-tabbe” på den tekst du vil have større, hvorefter teksten udvider sig, så den lige netop passer i størrelsen til skærmen. En “dobbelt-tabbning” mere formindsker teksten igen. I nogle tilfælde kan en “dobbelt-tabbning” bruges til at markere et ord mens en “fire-dobbelt-tabbning” kan markere et helt afsnit.

14. Sikre dine fortrolige oplysninger gennem automatisk låsning af iPad
Jeg ville være rigtig ærgerlig over, at fremmede mennesker ville få adgang til min e-mail, mine evernotes, fotos eller dokumenter i min Dropbox. Derfor har jeg aktiveret en automatisk låsning af min iPad, så det kræver en kode at låse den op. Ved forkert indtastning af koden 10 gange, slettes alt indhold på min iPad. Sæt koden ved at gå i Indstillinger og så GenereltLås med kode. Jeg har sat min til at sætte koden til efter 15 minutter.

15. Aktiver funktionen “Find min iPad” i tilfælde af tyveri eller tab
Skulle du miste din iPad, så kan du faktisk finde den, låse den, sende en besked eller slette alt indhold på den fra en computer eller en iPhone. Se beskrivelsen af hvordan du gør her.

Kender du flere nyttige tips? Så skriv dem som en kommentar


20 thoughts on “15 iPad-tips du helst ikke vil undvære

 1. Du må gøre mere ud af punkt 7.

  iPad laderen er på 10W, den gamle iPhone lader er på 5W

  Det betyder, at iPad lader *langsomt* hvis du bruger en iPhone lader.

  Tager iPhone skade af at man benytter en iPad lader ? – formodentlig ikke, men det ville være rart at få bekræftet.

  Michael

 2. Du kan sagtens bruge iPad laderen til din iPhone – De afgiver samme volt. iPad laderen kan dog levere flere ampere end men det betyder bare at din iPhone bliver ladet hurtigere op men den tager ikke skade.

 3. Goodreader er nu meget bedre end iBooks…den kan downloade video-, txt og pdf filer via f.eks. file sharing, Dropbox eller FTP og man kan oprette mapper. Hele min nodesamling er nu således smidt over på iPad’en.

 4. Et godt tip er at anvende applikationen streamToMe den gør det muligt at streame musik, billeder og film fra sin computer til sin iPad.
  Jeg har været ret tilfreds med det

 5. Min ipad 2 kan kun holde på strømmen i en nat, så er den løbet tør. Den er helt ny. Hvad skal jeg gøre?

 6. Man kan også bruge Apple Wireless Keyboard vha. Bluetooth og man kan godt bruge skydeknappen til at låse skærmrotation (under Generelt- under brug skydeknappen i siden til at: Låse skærmrotation)

 7. Har I et forslag til en app, der kan bruges til at lytte ‘egne’ lydbøger med? Når jeg bruger den alm. musik app. til lydbøger, så er det svært at finde tilbage til hvor jeg kom fra, hvis jeg indimellem også lytter til musik. Der findes flere lydbogsapps., men de kan ikke afspille bøger, der i forvejen ligger på iPad’en.

 8. I min mappe m fotos har jeg en del billeder. Kan jeg inddele dem i undermapper? Har forsøgt på samme vis som når jeg samler ApS i mapper, men det synes ikke at være måden…?

 9. Til Sanne J.

  I foto app’en er der øverst oppe, i midten, en knap der hedder “Album” den trykker du på.
  I øverste højre hjørne er der en knap der hedder “Rediger” den trykker du på.
  Nu kommer der en knap med navnet “Nyt album” i øverste venstre hjørne. Sådan kan du oprette et nyt album. 🙂

 10. Min ipad gider slet ikke tændes og jeg har prøvet at holknapperne nede i20 sek men den gider stadig ikke tændes. Hvad skal jeg gøre

 11. Hej Marcus

  Prøv at holde tænd/sluk-knappen og home-knappen (den eneste knap på forsiden) inde samtidig i 10 sekunder. Måske kan det genstarte den. Det lan også være du skulle lade den op. Hvis disse to ting ikke virker, så kan du sætte den til en computer med nyeste version version af itunes. Måske tilbyder itunes at reparere styresystemet på din iPad. Ellers kan du prøve at geninstallere styresystemet.

 12. Hej – Jeg har lige købt en Ipad 2 til min far og installeret Garmin´s navigation, så kan han ikke klage over en lille skærm mere – Men den vil ikke finde satellitterne – Ipad´en er uden 3G – det fik jeg at vide at det ikke var nødvendigt – Er der nogle der har styr på om det passer..

 13. Hej.
  Jeg bruger min iPad til at modtage fotos fra et vildtkamera,når jeg vil sende et foto videre til anden mail låser den fast når mailen er sendt så det er ligemeget hvilke af de mail jeg har i indbakke jeg vil se så viser de samme FOTO, så må jeg genstarte iPaden skide træls. Er det en fejl der kun kan løses ved at sende den til rep.

 14. Hej hvodan kan jeg læse pdf og andre dokumenter på min iPad mini, jeg vil gerne kunne åbne mails med vedhæftede filer men kan desværre ikke.

 15. jeg kan pludselig ikke se programmer fra hverken DR eller fra TV2 play. De går i sort når jeg prøver at starte et program. Hvad er galt..?

 16. Jeg sidder med min iPad 2 , den er opdateret med den nyeste iOS , og fungere fint . Dog har jeg et problem med at hente spil . Jeg trykker på hent / installer , når jeg gjort det kommer kassen frem til adgangskoden , når jeg så har skrevet koden , så hopper den tilbage til hent og vil ikke hente . Så skal jeg starte forfra og så gør den det samme igen og igen , der sker ikke noget . Hvad kan jeg gøre ? . Jeg har prøvet at genstarte , rydde op i mine Apps , har slettet en del , og der er plads til det jeg henter .

 17. Hej. For et halvt år siden købte jeg en iPad Air, og jeg synes bestemt selv at jeg har behandlet den rigtigt godt. Jeg har aldrig ladet den for meget, og jeg har ikke en masse ting inde på den. Mit problem er, at den inden for de sidste to måneder er begyndt at gå ud når der stadig er mange procent strøm tilbage på den. Jeg kan huske at der ikke var nogle problemer med den i starten, den gik ud ved 2 eller 1 procent. Det er bare blevet meget værre med tiden, for en uge siden gik den ud ved cirka 20 procent, og nu er den helt oppe på 30 procent, og det er altså hver gang, det vil sige den aldrig kommer under de der mange procent. Det irriterer mig rigtigt meget, og ja jeg har prøvet at dæmpe lyset. Er der nogle der har nogle gode råd eller ideer til hvad der kan være galt?

  Med venlig hilsen Anne Bjerregaard.